skip to Main Content

Een rondje Egmond (uit de krant)

De wondere wereld van Kringloop Tol en drie van de nijvere medewerkers: Mo, Ahmed (rechts) en Fadumo (onder). Op de voorgrond een paneel uit voormalig café Het Witte Huis. (Fotocollage: Frits van Eck)
De wondere wereld van Kringloop Tol en drie van de nijvere medewerkers: Mo, Ahmed (rechts) en Fadumo (onder). Op de voorgrond een paneel uit voormalig café Het Witte Huis. (Fotocollage: Frits van Eck)

EGMOND AAN DEN HOEF – Kringloop Tol is een attractie waar je met een glimlach terug gaat in de tijd. Neem wat muntjes mee in je portemonnee en je komt er gegarandeerd met wat leuks vandaan. Je vindt er het porselein en de opgepoetste glaasjes en vaasjes van opoe, schilderijen, speelgoed, kleding en drie boeken voor een ‘knaak’. Ook meubels, apparaten en moderne spullen staan gerepareerd en opgeknapt in twee grote lichte loodsen en dat allemaal dankzij een stel nijvere medewerkers.

Kringloop Tol

Carla Kager

Dico Tol, de baas van het spul, kan mooie verhalen vertellen over het enige kringloopbedrijf van de gemeente Bergen dat precies drie jaar bestaat. Hij wil graag kwijt dat de familie Groot, eigenaar van de loodsen, hem ‘op het paard heeft gezet’. Hij is hier in zijn element, vooral ook door de mensen die hij ontmoet en door zijn medewerkers. Hij is gedreven om die tot hun recht te laten komen en verder te helpen, zo mogelijk naar betaald werk. Hij is met alle 25 begaan, maar besluit om ons voor te stellen aan drie ‘medelanders’: jaren geleden gevlucht en met een verblijfsvergunning. Via de gemeente Bergen, ‘Stichting Mee’ of ‘Agros’ zijn ze bij hem aan de slag gegaan. We krijgen het relaas van drie prachtige mensen, elk met een gat in het hart want vluchten is vreselijk. Je beseft weer even dat wij er zelf niets voor hoefden te doen om hier te mogen leven en dat zij een moeilijke weg hebben afgelegd.

Ahmed kan veel

Ahmed Abdulla woont met zijn vrouw en vier kinderen in Bergen. Hij is een Soenniet uit Kirkuk in Irak en begrijpt het probleem niet tussen Soennieten en Sjiieten. Twee maal vluchtte hij met zijn gezin voor de burgeroorlog en nu werkt hij een half jaar bij de Kringloop op een vrijwilligerscontract. Hij is kleermaker en stoffeert meubelen. “We komen er achter dat hij veel kan”, zegt Dico. “Breng je naaiklusjes maar hier en hij repareert alles, zelfs je kapotte naaimachine. Eigenlijk wil ik hem niet kwijt, maar deze man is zo handig, hij zou een pracht van een klusjesman zijn in een verzorgingshuis.”

Fadumo: alles spic en span

Zwanger en doodsbang was Fadumo Issaa toen ze in 2009 met drie dochters uit Somalië wegvluchtte. Of haar man het daar heeft overleefd weet ze niet, maar het Rode Kruis zoekt hem. Toen ze een huis in Bergen kreeg, moest burgemeester Hafkamp er aan te pas komen om de rust in de buurt te herstellen. Ze kwam op de koffie en bijna de hele buurt kwam ook. Nu gaat het heel goed, mede dankzij haar buurman Kramer en bij de Kringloop is alles spic en span door de zorgzame handen van Fadumo.

Mo uit Groet

Ook Mohameddeeg – “we noemen hem Mo” – komt uit Somalië. Lichamelijk en geestelijk gewond wist hij in 2007 de stammenstrijd te ontvluchten. Als hij probeert het uit te leggen, slaan de paniek en de angst weer toe. Met zijn vrouw en zes kinderen woont hij in Groet, waar ze door de buren met bloemen werden verwelkomd en verder geholpen. Hij is vol lof over Groet waar de kinderen op voetbal zitten en zij zelf op schoolfeesten lekkere dingen maken. Bij de kringloop zit hij vaak op de bus: spullen bezorgen, een verhuizing doen of een huis leeg halen, dat doet hij graag en volgens Dico ook heel netjes en beleefd.
Drie gewone hard werkende mensen die tot nadenken stemmen. Uit alles blijkt: een goede buur en een goede baas maken een wereld van verschil.

Kringloopbedrijf Tol

Lamoraalweg 53 A/B/C
1934 CC Egmond aan den Hoef
Dagelijks open van 10.00 – 17.00 uur.
behalve op zondag
www.kringlooptol.nl

Artikel geplaatst op donderdag 24 december 2015 – 10:32

Back To Top
X